7 Feiten en fabels over zonne-energie

/, Vaste lasten/7 Feiten en fabels over zonne-energie

7 Feiten en fabels over zonne-energie

Er zijn veel misvattingen over zonne-energie. Een eenvoudige zoekopdracht op deze term levert ongeveer 5,5 miljoen resultaten op. Het is een populair onderwerp, en terecht. Het aantal huishoudens dat is overgestapt op zonne-energie is de afgelopen jaren namelijk exponentieel gegroeid. Momenteel heeft meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak liggen.

Overstappen op zonne-energie brengt vele voordelen met zich mee. Denk aan het inademen van een schonere lucht of het verhogen van de waarde van je woning. Met al deze interessante en beschikbare informatie is het soms lastig om de feiten van fictie te scheiden. Wij van CAS24 hebben hieronder een aantal feiten en fabels voor je uitgezocht.

Zonnepanelen beschadigen je dak en vereisen veel onderhoud

Zonnesystemen thuis moeten worden geïnstalleerd door bekwame professionals. Ten eerste houden de ontwerpers en installateurs rekening met de staat van je dak, de last die het kan dragen en de afstelling van de panelen op basis van de zon. Ook vereist een zonnestelselinstallatie een vergunning, dat betekent dat een externe professional zal inspecteren of het werk correct is uitgevoerd. Wat betreft onderhoud is er niet veel nodig. Zonnepanelen kunnen op termijn vuil worden. Gelukkig zijn wij in Nederland welvoorzien van regen, dit zorgt ervoor dat het eventuele vuil eenvoudig wordt weggespoeld. Ook kan je natuurlijk een professional inhuren of je zonnepanelen gemakkelijk zelf schoonmaken. Alles wat je nodig hebt is een tuinslang, water en een trekker om de zonnepanelen brandschoon te houden. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de veiligheidsmaatregelen wanneer je op je dak klimt.

Zonnepanelen zijn te duur

Deze mythe is waarschijnlijk ontstaan toen zonnepanelen nog duur waren, maar dit is niet meer het geval. De kosten van zonnepanelen zijn sinds 2008 met 80 procent gedaald. Dit komt omdat zonnepanelen nu veel energiezuiniger zijn en de kosten om ze te produceren ook zijn gedaald. Bijkomende kosten, die ongeveer de helft van de kosten van een zonnepaneelsysteem voor hun rekening namen, zijn ook gedaald. Deze kosten omvatten bijvoorbeeld installatie- en inspectiekosten. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te huren of leasen, vraag onze medewerkers naar de mogelijkheden.

De technologie verbetert continue, je kunt dus beter even wachten

Ja, net als alle technologie wordt de technologie van zonnepanelen voortdurend verbeterd, maar een systeem dat je vandaag installeert, blijft over 20 jaar nog steeds effectief. Garanties aangeboden door zonnepaneelbedrijven lopen uiteen, velen gaan tot 25 jaar mee. En zelfs na een kwart eeuw kan de energieproductie van je zonnepaneelsysteem nog steeds op 80% tot 85% van de initiële capaciteit opbrengen. Hoeveel producten gaan zo lang mee en werken nog steeds? In ieder geval niet je koelkast of auto.

Je kunt geen geld besparen met zonnepanelen

Zonne-energie biedt een groot potentieel om geld te besparen op je maandelijkse energierekening. De hoeveelheid die je bespaart hangt af van hoeveel elektriciteit je verbruikt, hoe groot je zonne-energiesysteem is en hoeveel stroom het systeem kan genereren. Het verschil in kosten is vaak groter dan het verschil in de energierekening, dit betekent dat je maandelijks geld bespaart. Nu de kosten van energie stijgen, is zonne-energie nog jarenlang een goede manier om geld te besparen.

Je hebt een koophuis nodig om zonnepanelen aan te schaffen

Huur je jouw huis? Of woon je in een hoogbouw flatgebouw? Geen probleem. Er zijn speciale programma’s waarmee een gemeenschap (dus meerdere personen in bijvoorbeeld een flat) kunnen profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen op je gebouw of elders worden geïnstalleerd. Inkoopkosten en de installatie van het zonne-energiesysteem worden vervolgens verdeeld over alle deelnemers. Iedereen kan dan in het gedeelde systeem goedkopere stroom kopen. Het gedeelte dat je afneemt kan mee worden genomen in de onderhandeling wanneer je verhuist.

Zonnepanelen verlagen de waarde van je huis

Integendeel: het kopen van een zonne-energiesysteem zal waarschijnlijk de waarde van je huis verhogen. Een recente studie heeft aangetoond dat zonnepanelen worden gezien als upgrade van je huis, net als een gerenoveerde keuken of een afgewerkte kelder. Huizenkopers zijn bereid om meer te betalen voor de woning als er een middel tot groot zonnepanelensysteem aanwezig is.

Zonnepanelen werken niet in Nederland door het klimaat

Zonnepanelen hebben maar één ding nodig om elektriciteit op te wekken: zonneschijn. Zelfs in de winter wanneer er minder uren aan daglicht zijn, is er nog steeds voldoende vermogen om de gemiddelde Nederlandse woning van stroom te voorzien. Dat maakt zonne-energie zelfs mogelijk in Alaska met langere en koudere winters.

Leuk weetje

De onroerendgoedmarkt omarmt zonne-energie, waardoor het van vitaal belang is dat makelaars, taxateurs en huiseigenaren hun kennis over zonne-energie vergroten en gebruik maken van de premie stimulerende kracht van zonnepanelen om hun huizen te verkopen of te herfinancieren.

Meer informatie ontvangen over onze diensten? Neem dan contact met ons op via 088 020 46 56 of per e-mail via service@CAS24.nl.

2019-02-14T13:33:49+00:00 0 Comments