Is jouw huis goed geïsoleerd?

/, Vaste lasten/Is jouw huis goed geïsoleerd?

Is jouw huis goed geïsoleerd?

De mate waarin jouw huis geïsoleerd is, is van grote invloed op de energierekening. Wanneer men een woning heeft gekocht met een oud bouwjaar, is de kans groot dat het huis niet goed geïsoleerd is.

Waarom zijn veel huizen niet goed geïsoleerd? Het antwoord ligt bij de woningbouwindustrie. Bouwbedrijven gebruiken vaak de minimale hoeveelheid isolatie die vereist is om aan de wetgeving te voldoen. Waarom zouden ze meer gebruiken? Hoe beter zij een woning isoleren, hoe meer geld het kost om het huis te bouwen. Het is algemeen bekend dat de minimale hoeveelheid isolatie niet voldoende is om de woning goed te isoleren en dus bespaart men niet voldoende geld op de energierekening.

9 tekenen dat je huis onder-geïsoleerd is

Een groot deel van jouw energiekosten komen voort uit het verwarmen en koelen van je huis. Dat deel speelt een steeds grotere rol als je huis slecht geïsoleerd is. Zonder goede isolatie, werkt je verwarmings- en koelsysteem enorm hard om de juist temperatuur te behouden. Deze lucht ontsnapt vaak weer door de muren en op zolder. Een goede isolatie kan die kosten met gemiddeld 20% verlagen! Als jouw huis niet de juiste hoeveelheid isolatie heeft of als de isolatie verkeerd is geïnstalleerd, kan dit ernstige schade aanrichten aan zowel het huis als je bankrekening. Hier zijn negen manieren waarop je kunt zien of jouw huis onder-geïsoleerd is:

 • Fluctuerende temperaturen – Als de temperaturen in het huis overal hetzelfde zijn, is dit een goed teken. Als verschillende kamers verschillende temperaturen hebben – bijvoorbeeld, je bevriest in de keuken, maar hebt het te warm in jouw woonkamer – dan is dit een duidelijk teken dat je huis niet goed geïsoleerd is.
 • Hoge energierekeningen – Bekijk je energie rekening van de laatste paar jaar om te bepalen of er significante stijgingen zijn. Je merkt mogelijk geen extreme temperatuurverschuivingen in de woning als de verwarming overuren maken, maar je merkt dit wel in jouw hoge energierekening. Als verspilde warmte door het dak en de muren ontsnapt, is het tijd om de isolatie te vervangen.
 • Koude muren, vloeren en plafonds – De warmte van de muren, vloeren en plafonds kun je zelf testen door jouw hand op de muur, plafond of vloer te leggen. Deze moeten droog en warm aanvoelen. Wanneer gipsplaten en panelen in een huis vochtig of koud aanvoelen, is er niet genoeg isolatie aanwezig. Als alternatief kan je wanneer je een buitenmuur aanraakt, nagaan of deze koud aanvoelt omdat isolatie warme lucht binnen het huis houdt.
 • Koude kamers – Vind je dat sommige kamers in jouw huis op onverklaarbare wijze kouder of warmer zijn dan andere, ongeacht wat je doet? Als die ruimtes goed worden geventileerd, is het probleem waarschijnlijk een slechte isolatie. Deze kamers bevinden zich vaak boven de garage of onder de zolder. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle delen van je huis goed geïsoleerd zijn. Warme – en koele lucht kunnen bijna overal ontsnappen wanneer het huis onvoldoende geïsoleerd is.
 • Tocht – Tijdens de wintermaanden kunnen er in bepaalde delen van jouw huis tocht voorkomen. Tocht wordt veroorzaakt door een koele lucht die rond raamkozijnen en deuropeningen binnendringt. Door extra isolatie aan deze gebieden toe te voegen, kunnen jij en je gezin voorkomen dat ze te maken krijgen met koude tocht. Het toevoegen van isolatie zal niet alleen de woning minder tochtig maken, het voorkomt ook onnodig hoge energierekeningen.
 • Muizen en insecten in je huis – Er is niets erger dan het vinden van insecten en knaagdieren in je huis! Deze indringers kunnen jouw huis binnenkomen via kleine spleten en gaten rond deuropeningen en ramen. Helaas zijn deze openingen ook de manier waarop koude lucht binnendringt en warme lucht ontsnapt. Door isolatie toe te voegen, kun je besparen op energierekeningen terwijl je jouw huis beschermt tegen een invasie van ongedierte.
 • Waterlekken op zolder – Net zoals slechte isolatie warmte uit je huis laat ontsnappen, heeft het ook de neiging om water binnen te laten. Water kan in een slecht geïsoleerd huis gemakkelijker een weg vinden door het dak dan bij een goed geïsoleerde woning. Als je een lekkende zolder hebt, kan jouw isolatie deel uitmaken van het probleem. Lekken zijn een teken dat je jouw isolatie zo snel mogelijk moet laten vervangen. Waterschade kan veel kosten veroorzaken, inclusief schimmelproblemen, dus geef lekkage snel aandacht.
 • Bevroren leidingen – Bevroren leidingen in jouw muren zijn ook indicatoren dat je een isolatieprobleem hebt. Een goede isolatie beschermt jouw huis tegen schade, dat wordt veroorzaakt door de lage temperaturen in de winter. Slecht geïsoleerde buitenmuren kunnen bevroren leidingen veroorzaken die uiteindelijk kunnen barsten. Dit kan duizenden euro’s aan schade opleveren.

Meer belangrijke energiefeiten over waar alle warme lucht naartoe gaat:

 • Ongeveer 25% van de warmte van een huis verdwijnt door de zolder en het dak naar buiten.
 • Een huis kan 35% van zijn warmte via de muren verliezen.
 • Ramen kunnen verantwoordelijk zijn voor 25% van het warmteverlies in jouw huis.
 • Vergeet niet dat eventuele gaten in de isolatie de warmte kunnen laten ontsnappen.
 • Isolatie heeft een drie keer grotere impact op de energie en het comfort van de gemiddelde woning dan ramen of deuren.

Een energie-audit zal de gebieden bepalen die verantwoordelijk zijn voor het meeste warmteverlies.

Meer informatie ontvangen over onze diensten? Neem dan contact met ons op via 088 020 46 56 of per e-mail via service@CAS24.nl.

2019-02-07T11:14:29+00:00 0 Comments