Wat moet je weten bij de aanschaf van zonnepanelen?

//Wat moet je weten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Wat moet je weten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Het kopen van zonnepanelen is een effectieve manier om je energierekening te verlagen en jezelf te verzekeren tegen de stijgende elektriciteitsprijzen. Je zult ook minder impact op het milieu hebben, doordat je CO2-uitstoot verminderd.

De prijs van zonnepanelen daalde de laatste jaren als gevolg van technologische vooruitgang en overheidssubsidies. Desalniettemin zijn er nog andere belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden, omdat de beslissing om zonnepanelen te kopen niet alleen gebaseerd mag zijn op de prijs.

Hier zijn 5 dingen die je moet weten voordat je in zonnepanelen investeert.

1. Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen genereren elektriciteit uit zonne-energie. De panelen kunnen zelfs op bewolkte dagen elektriciteit produceren, omdat ze geen direct zonlicht nodig hebben. Ze gebruiken de lichtenergie van de zon, niet de warmte-energie.

Een omvormer voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom (DC) wordt omgezet in bruikbare wisselstroom (AC) voor het huishouden. De opgewekte elektriciteit wordt dan gebruikt om aan je behoeften te voldoen. Als je meer elektriciteit produceert dan je gebruikt, wordt deze weer naar het raster geëxporteerd.

2. Is je dak geschikt?

Zonnepanelen werken optimaal wanneer ze op een dak gericht op het zuiden worden geplaatst. Dit komt door het feit dat Nederland zich op het noordelijk halfrond bevindt. Met dat in gedachten zijn zonnepanelen ook een haalbare optie als je een dak aan de oost- of westkant hebt, omdat deze dan nog steeds elektriciteit zullen opwekken.

De hoek van het dak is ook belangrijk, omdat zonnepanelen het meest effectief zijn bij een hoek van 30-35 graden. Je moet ook controleren of een gedeelte van je dak in de schaduw ligt van bomen, gebouwen of andere objecten. De installateur van het zonnepaneel moet je dak meten en je aanwijzingen geven over hoe goed de panelen op je dak zullen presteren.

3. Onderhouds- en overige kosten

Zonnepanelen vereisen zeer weinig onderhoud. Als zich stof of bladeren op de panelen hechten, kunnen ze gemakkelijk worden schoongemaakt. Verder is er geen ander onderhoud nodig. De panelen hebben meestal een garantie van 25 jaar en de omvormer 5 tot 10 jaar. De omvormer is meestal het onderdeel dat onderhoud nodig heeft, omdat het de hele tijd werkt om de gelijkspanning naar wisselspanning te converteren. De omvormer moet meestal na 10 à 15 jaar worden vervangen.

Je moet elke 4 à 7 jaar de zonnepanelen laten checken door een specialist. Het is ook aan te raden om de installateur te vragen naar de specifieke onderhoudsvereisten van het systeem.

4. Garantie

Vergelijk bij de aanschaf van zonnepanelen altijd de verschillende fabrikanten. Je kunt een garantie van 25 tot 30 jaar verwachten. Als dit het geval is, bent je er zeker van dat jouw zonnepanelen lang genoeg meegaan om zichzelf terug te betalen en daar bovenop nog wat winst te maken. De garantie voor de omvormer is ook erg belangrijk, omdat dit het meest kritische onderdeel van het systeem is. De garantie hiervan ligt meestal tussen de 5 en 10 jaar.

Je moet ook rekening houden met de reputatie van de leverancier. Veel zonnepaneelfabrikanten zijn recent opgericht. Als de garantie vergelijkbaar is met die van een leverancier die net is opgericht, kun je het beste kiezen voor het bedrijf dat door de jaren heen een goede naam heeft opgebouwd. Fabrikanten van zonnepanelen verdwijnen en verschijnen vervolgens met een andere naam, maar ze zijn niet langer verantwoordelijk voor de garantie van hun eerder verkochte producten.

5. Andere voordelen van zonnepanelen

Net als bij elke andere verbetering van het huis, kunnen zonnepanelen de totale waarde van je huis verhogen. Ze maken het aantrekkelijker voor potentiële kopers, mocht je in de toekomst je huis willen verkopen. Sommige websites verkondigen dat huizen met zonnepanelen twee keer zo snel verkopen als woningen met conventionele elektriciteit.

Meer informatie ontvangen over onze diensten? Neem dan contact met ons op via 088 020 46 56 of per e-mail via service@CAS24.nl.

2019-02-14T12:19:17+00:00 0 Comments